Bouw van een basgitaar van Accoya Alder 2013

De body van de bas wordt gemaakt van Accoya Alder.
Accoyahout is geacetyleerd hout (houtmodificatie met behulp van azijn) en kan zodoende in de houtcelwanden nauwelijks meer vocht opnemen. Het is daardoor ook ongevoelig voor houtrot door schimmels en voor aantasting door insecten. Het is tegelijk hierdoor het meest vormstabiele hout ter wereld geworden (nauwelijks krom trekken, scheuren etc.)

Zie de website: Accoya

Interessant is wat het chemisch proces zal doen met de klank van het hout. Daarom dit experiment met Accoya Alder.

Laatste wijziging!!!

Onderstaande foto's laten de blokken hout (alder/elzen) zien die mij ter beschikking zijn gesteld. Het soortelijk gewicht is gelijk aan normaal elzenhout.

ACB


ACB


ACB


Om een goede vergelijking te maken, zal ik een basgitaar bouwen die qua ontwerp erg lijkt op bestaande modellen. Ook de plaatsing van de pickup's zal klassiek zijn.

De vorm van de body is een kruising tussen een Jazzbass, Jaguarbass en een Bass VI. De basgitaar zal 3 pickup's krijgen. Een jazz-pickup bij de brug, een precision-pickup op de gebruikelijke positie en een jazz-pickup bij de hals maar dan dichter bij de hals dan gebruikelijk. Tevens zal er een controlplaatje komen met 3 schakelaars (voor iedere pickup een schakelaar) zoals bij een Jaguar. De "controlplate" voor de toon- en volumeregeling, wordt van het type "Mustang".

ACB


ACB


ACB


De body zal 2 tone sunburst worden gespoten en een tortoise slagplaat krijgen.

Op bovenstaande foto's heb is de papieren tekening al op een stuk MDF geplaatst. Na het overtekenen op het MDF, kan er een sjabloon uitgezaagd worden.

Vandaag heb ik de twee stukken hout aan 1 zijde vlak gemaakt. Het frezen ging prima en ook het schuren gaat goed. Het voelt aan of het hout erg droog is.

Daarna heb ik beide stukken aan elkaar gelijmd met PU-lijm. Misschien moet ik de body niet spuiten en alleen in de olie zetten. Van zichzelf heeft het hout al een mooie amberkleur.
ACB


Bij een winkel die moest sluiten vond ik in de uitverkoop een mooi setje tuners van Peavey.
ACB


Dus het ontwerp van de kop is een mix van de Peavey T40 en een Fender.
ACB


Het sjabloon van MDF is inmiddels uitgezaagd en geschuurd.
ACB


En hier is de body uitgetekend op het Accoya-hout. Meer dan genoeg hout.
ACB


Van Esdoorn is inmiddels al een hals gemaakt. De sleuf voor de trekstang is aangebracht.
ACB


27 januari 2013 Met de decoupeerzaag heb ik de body grof uitgezaagd. Opnieuw viel de geur op van het stof. Met behulp van het sjabloon en de freesmachine moet de body nog verder afgewerkt worden. Hij is nu ook nog wat te dik.
ACB


ACB


Ook de hals en de kop zijn grof uitgezaagd.
ACB


ACB


Op zolder had ik nog een mooie toets liggen van palissander.
ACB


Het sjabloon voor de kop is ook uitgezaagd en geschuurd.
ACB


6 februari 2013. De body is nog te dik (51mm) en moet terug gebracht worden tot 1,75 inch (=44mm). Dat doe ik met een zelfgemaakte opstelling en de bovenfrees. Geeft wel wat stof ;-).
ACB


ACB


ACB


ACB


Het resultaat....
ACB


Ook de hals kwam aan bod. M.b.v. de bovenfrees is de hals op breedte gemaakt en met het sjabloon is de kop in de juiste vorm gefreesd.
ACB


ACB


7 februari 2013. Nu de hals al zover is, kan ook de toets er al op gelijmd worden. Daarbij komen alle lijmklemmen van de Lidl, Aldi, Kijkshop, etc. goed van pas.
ACB


ACB


Om te zien of het hout reageert met messing of chromen schroeven, een test met een stuk hout dat over is na het zagen van de body.
ACB


Dit stukje hout heb ik ook gebruikt voor een test met Danish oil en blanke lak van de Action (acryl). Danish oil geeft onderstaand resultaat.
ACB


17 maart 2013. Het heeft even geduurd maar hier is weer een verslagje van wat er inmiddels gebeurd is. De radius van de toets is aangebracht (9.5"). Ook de positiestippen zijn ingelegd (pearl). De kop is op dikte gebracht en de overgang van de kop naar de hals/toets is m.b.v. rasp, vijl en schuurpapier mooi rond.
ACB


ACB


ACB


ACB


De voor- en achterkant van de body zijn mooi vlak geschuurd. De zijkant van de body is met de bovenfrees mooi haaks gemaakt. Daarvoor is het sjabloon gebruik als geleider. Na wat schuurwerk zijn de sporen van het frezen niet meer zichtbaar.
ACB


ACB


ACB


22 maart 2013. Tijd om de randen af te ronden met de bovenfrees. Het frezen gaat erg goed met dit hout. Het kan nog weleens gebeuren dat met frezen het hout verbrandt, maar daar is met Accoya nauwelijks het geval!
ACB


ACB


ACB


ACB


Ik had vanavond ook nog tijd voor de hals. Aller eerst heb ik de achterkant afgerond. Daarna was het tijd voor de frets die er in geperst heb. De frets zijn al afgeschuind maar moeten nog verder afgewerkt worden (braampjes verwijderen). Ook voor de kop had ik nog wat tijd en daarop heb ik afgetekend waar de stemmechanieken moeten komen en alvast met 4mm voorgeboord.
ACB


ACB


30 maart 2013. Het viel me op dat het Accoyahout al een beetje een tint heeft daarom maar een experiment met lak. Onderstaande foto geeft de kleur aan na enkele lagen Acryl-lak van de "Action". Zo te zien hoef ik voor een sunburst-finish geen beits te gebruiken en alleen zwart voor de rand.
ACB


6 april 2013. Om de stemmechanieken te kunnen installeren zijn de gaten in de kop verder uitgeboord (17mm) en aan de achterzijde zijn er 2 gaatjes gemaakt voor de verankering.
ACB


ACB


Verder zijn de contouren aangebracht aan de body, voorzijde en achterzijde met behulp van rasp, schraapstaal en schuurblokken.
Het werken met de rasp en schraapstaal gaat uitstekend, het lijkt of het hout al jaren oud is en goed heeft kunnen drogen. De countouren waren in recordtempo aangebracht!
ACB


ACB


Van opzij lijkt de body dan een stuk slanker.
ACB


Zo langzamerhand wordt het tijd om de neckpocket uit te frezen. Maar eerst aftekenen waar deze moet komen en dan ook meteen maar de plaats van de pickup's opmeten en aftekenen. Ik heb besloten om toch maar 2 Jazz-bass pickup's te monteren met de brug-pickup in de seventies positie, iets (halve inch) meer richting de brug.
ACB


ACB


ACB


ACB


Voor de slagplaat heb ik al een 1e schets.
ACB


10 april 2013. Toch nog even tijd gevonden om de neckpocket uit te frezen (18mm diep). De nek zit er wel erg strak in!
Wederom, het frezen gaat weer zeer snel en zonder problemen, als een warm mes door de boter.
ACB


ACB


ACB


De nek zit precies in lijn met de middellijn van de body!
ACB


20 april 2013. Het volgende op het programma is het aanbrengen van het profiel aan de achterzijde van de nek. En de overgang van de nek naar de kop.

ACB


ACB


En vanmiddag ook maar even de neckpocket em omgeving (voor- en achterkant) in orde gemaakt. Ik had geen zin in een rechte overgang van body naar nek. Daarom is het wat afgerond.
ACB


ACB


ACB


21 april 2013. Het was mooi weer buiten, dus toch maar even de uitsparingen voor de pickup's er in gefreesd.
ACB


29 april 2013. Een verplichte ADV-dag, dus tijd om aan de bas te werken. Als eerst maar de holte voor de potmeters (volume, volume, toon)in de body gefreesd.
ACB


De gaten voor de schroeven zijn m.b.v. de kolomboormachine uitgeboord. Hier aan de voorkant te zien.
ACB


En hier aan de achterkant. Dit keer ga ik geen neckplate gebruiken maar ringen die verzinken in de body.
ACB


Om de positie van de brug te bepalen en met name voor de gaatjes waarmee de brug wordt vastgeschroefd, moest ik de hals al even op de body zetten. Het eindresultaat komt in beeld...
ACB
ACB


Ik was niet zo tevreden met de gaten voor de pickups, daarom heb ik maar 2 pickupringen gemaakt van slagplaatmateriaal.
ACB


Hier zie je ze op de body. Op deze foto zijn ook de gaten voor de schroeven ter bevestiging van de brug te zien en het gat voor de aardedraad naar de brug.
ACB


30 april 2013. Konginnedag/Koningsdag, mooi weer dus kan ik mooi buiten alvast wat blanke lak aanbrengen op de body. Het Accoyahout heeft van zichzelf al een mooie amberkleur! De body staat in de workmate.
ACB


ACB


Als de lak droog is dan met fijn schuurpapier alles mooi gladschuren.
ACB


10 mei 2013 Een verplichte vrije dag na Hemelvaart. Dus weer tijd voor de bas. Na de body aan beide zijden te hebben afgeplakt, heb ik de zijkanten gespoten met zwarte glans lak. De eerste stap in het spuiten van een sunburst. Als de zwarte lak uitgehard is, moet ik de overgangen van het afplakken vlak schuren en daarna de tweede stap van de sunburst.
ACB


ACB


ACB


18 mei 2013 Afgelopen week is de "sunburst" aangebracht aan de voor en achterzijde. Nu nog de nodige blanke lak om een mooie gladde afwerking te krijgen. Ook de hals heeft z'n eerste blanke lak laag.
ACB


ACB


ACB


19 mei 2013 Vandaag de "decals" (waterslides), of de stickertjes voor op de kop, afgedrukt op speciaal papier en daarna met blanke lak gefixeerd. Als de dlak droog is, kunnen ze in het water waarbij ze los komen van het papier en op de kop aangebracht worden. Net zoals met de stickertjes van de bouwpakketten van vliegtuigjes.
ACB


21 mei 2013 Gisteren toch de "decals" maar aangebracht... en na een aantal lagen blanke lak is het net echt...
ACB


2 juni 2013 Afgelopen week is de bas gereed gekomen. De lak was voldoende uitgehard en de nek kon aan de body bevestigd worden.
Al het soldeerwerk is gedaan, de pickup's zijn geplaatst samen met de pickupringen. Na de montage van de brug en straplock's, kon ik de snaren aanbrengen om te bepalen waar de sleuven in de topkam aangebracht moesten worden. Daarna de sleuven zover uitvijlen dat de snaren op de juiste hoogte zitten. Vervolgens de brug afstellen, iedere snaar op de juiste hoogte en lengte (intonatie).
Dan de bas aansluiten op de versterker en luisteren hoe ie klinkt!!!
Het valt op dat er erg veel sustain in zit, de tonen klinken lang door. En ze klinken ook erg vol!!! Ik ben erg tevreden met het (klank)resultaat. Nu afwachten hoe ie klinkt in de bandsituatie (repetities, optredens).
Hier wat foto's van het resultaat, buiten gemaakt in de de zon.

ACB



ACB



ACB



14 juni - Het eindresultaat gefotografeerd met licht bewolking.

ACB



ACB



ACB



ACB



ACB



ACB



Einde...